streda 24. augusta 2016

"Ikony"



Hneď na úvod by som chcela zdôrazniť, že proti make-upu nič nemám. A takisto aj to, že v tomto článku budem písať predovšetkým o vonkajšej kráse.

V poslednej dobe si všímam, že čoraz viac dievčat sa snaží priblížiť akýmsi „ikonám krásy“. Nebudem to zvaľovať na dnešnú dobu, pretože v každom období sa našiel určitý ideál, ktorému sa chceli ľudia podobať. Neviem ale, prečo mám taký pocit, že teraz je to iné.

Kto dnešné dievčatá inšpiruje a prečo? Od koho prichádza to posúdenie krásy, diktát, ako by mala žena vyzerať? Príde mi to, akoby sa strácal osobitý vkus, pretože okolo je mnoho žien a dievčat, ktoré sa od seba skoro ničím neodlišujú. Na internete aj na uliciach vidíme rovnaké bezduché kópie bez nápadu. Či už sa to týka obliekania, alebo celkovej vizáže. Každá žena je niečím výnimočná, ale takýmto spôsobom svoju originalitu skôr zabíja, ako zdôrazňuje.

Vezmime si líčenie. Mne sa napríklad páči, keď sa niekto dokáže pekne nalíčiť. Obdivujem aj prácu make-up artistov, pretože je to svojím spôsobom umenie. Najlepší sú tí, ktorí do svojej práce dávajú kus seba, prezentujú tým svoj vkus a premietajú do toho aj svoju originalitu. Je tu ale aj opačný prípad, a to vtedy, keď sa ženy chcú stať dokonalými a jedinečnými tým, že odkopírujú čo sa dá, a pritom si ani neuvedomujú, že práve takto sa k jedinečnosti nikdy nedopracujú.
Určite ste si všimli ten zvláštny trend kontúrovania tváre. Keď som to videla prvýkrát, skoro som odpadla. Najprv som myslela, že je to vtip, ale keď som videla koľko videí a rôznych návodov, ako si vymodelovať dokonalú tvár existuje, pochopila som, že to myslia úplne vážne. Bohužiaľ. Veď ide vlastne o to, že zakryjete svoje črty tváre a vytvoríte si akúsi masku, ktorej sa podobáte len veľmi málo. Výsledný efekt potom spôsobí, že sa v zrkadle pozeráte na cudziu osobu. Naozaj sa to niekomu páči?

Čím som staršia, tým viac chápem, že skutočná krása sa ukrýva v prirodzenosti (áno, znie to tak trochu ako klišé, ale je to pravda). Teraz od nikoho nežiadam, aby ste povyhadzovali  „maľovačky“, prestali sa o seba starať a všetky beauty časopisy rituálne spálili, to naozaj nie :D. Stačí len, že sa na seba budete pozerať inak. Nájsť v sebe odvahu pozrieť sa do zrkadla a povedať si, čo sa vám na vás páči. Ono, mať sa rád je úplný základ. Viem, že to môže trvať dlho, ale raz to príde. Nemusí to ani súvisieť so sebavedomím, ide o nastavenie mysle. Kedysi som sa na seba nerada pozerala do zrkadla, pretože mi hneď vybehla v hlave myšlienka, čo všetko je na mne zlé. Negatívne myšlienky toho vedia dosť narobiť. Úplne najlepšie, čo môžete urobiť, je neporovnávať sa. S nikým. Vy ste vy a nikto iný by to nemal ovplyvniť. Možno sa pozeráte na vaše pery a myslíte si, aké by bolo krásne mať ich tak väčšie, ako tá baba, čo okolo vás prešla na ulici. Lenže čo ak si ona hovorí to isté napríklad o svojich vlasoch? Chápete, čo tým chcem povedať? Nepozerať sa na iných s tým, že túžite po tom, čo nemáte, ale byť vďačná za to, čo máte a pozdvihovať to.

Dôležité je uvedomiť si, aké sú vaše prednosti. Čo máte na sebe rady. Snažte sa to na sebe zdôrazniť, dať do popredia. A prosím, myslite hlavne na to, že väčšinou všetky nedokonalosti na sebe vidíte len vy. Dobre to poznám, keď sa na vás upriami pozornosť, v hlave vám len beží, že všetci uvidia tú vyrážku na brade, ktorú ste sa silou-mocou snažili dôkladne zakryť. Lenže o nej viete len vy a ostatným je to aj tak úplne jedno.

A čo keby ste začali hľadať dokonalosť v „nedostatkoch“? Pretože práve tými sa odlišujeme od iných. Sú to vaše poznávacie znamenia, niečo, čo je len vaše a to, čo vás ozvláštňuje. Dôležité je hlavne ukázať, že prirodzenosť je najkrajšia. Nerobiť zo seba chladnú umelinu, ktorá vyzerá dokonale akurát tak na fotkách, ktoré klamú. Načo aj tak upravovať fotky, na ktorých potom ani nevyzeráte ako vy, keď skutočnosť je iná? Verím, že postupne si to uvedomí viac ľudí a prestanú sa hrať na klony bez nápadu.
Navyše, nikto vás aj tak nikdy nebude mať rád preto, ako vyzeráte, ale preto, aká ste :).


Ak ste to dočítali až sem, budem rada, ak sa so mnou podelíte o váš názor v komentároch. :)

(zdroj: google, giphy.com)
E.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš komentár! :)